background image home

Info over de griepprik


Elk voorjaar schatten deskundigen in welke influenzavirussen de volgende winter het meest zullen circuleren. Op basis daarvan stelt de WHO3 de samenstelling van de griepprik vast. Deze bestaat uit een cocktail van 4 geïnactiveerde influenza-virusstammen. De virusdeeltjes in de griepprik zijn bewerkt zodat ze zelf geen griep meer kunnen veroorzaken na vaccinatie. Je kan dus géén griep krijgen van de griepprik.

De griepprik wordt jaarlijks, doorgaans in de tweede helft van oktober tot en met november, gratis aangeboden aan mensen vanaf 60 jaar en volwassen en kinderen uit de risicogroepen via het Nationaal Programma Grieppreventie van de overheid. Deze doelgroepen krijgen via de huisarts een oproep. Wanneer je niet tot deze doelgroep behoort, kan je je op eigen initiatief of mogelijk via de werkgever laten vaccineren.

Het griepvaccin wordt doorgaans in de schouderspier gezet. Het lichaam reageert vervolgens door afweerstoffen aan te maken tegen deze cocktail van geïnactiveerde influenzavirussen. Hierdoor wordt de kans dat je griep krijgt kleiner: gemiddeld rond de 40%, dit kan per seizoen verschillen. Als je toch griep krijgt verloopt de ziekte milder. Aangezien de samenstelling van de griepprik bijna ieder jaar wijzigt en de bescherming na een tijd afneemt, wordt geadviseerd elk jaar een nieuwe griepprik te halen.
3. WHO: World Health Organization (Wereldgezondheidsorganisatie)

Feiten en cijfers over de griepprik

  • De griepprik vermindert de kans op griep met ongeveer 40% en verschilt per seizoen.
  • Als je na de griepprik toch griep krijgt verloopt de ziekte milder.
  • Vaccinatie tegen COVID-19 beschermd niet tegen griep, vaccinatie tegen griep beschermd niet tegen COVID-19.

De griepprik voor medewerkers (in de zorg)

De kans op besmetting met het griepvirus is het grootst in besloten, drukbezochte ruimten, zoals bijvoorbeeld kantoor, openbaar vervoer, school en kinderdagverblijven. Als medewerker in de zorg ben je niet vatbaarder voor griep dan mensen in andere beroepsgroepen, maar je komt wel vaker in aanraking met het griepvirus. Daarnaast kan je de ziekte ook overdragen op de patiënten en/of cliënten waar je in je dagelijks werk mee in contact komt. Hierdoor bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen zoals collega’s en mensen in je omgeving die in een risicogroep vallen.

De Gezondheidsraad adviseert om medewerkers in de zorg met direct patiëntencontact uit voorzorg te laten vaccineren tegen influenza. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen, vooral kwetsbare patiënten. De werkgever is verantwoordelijk voor het aanbieden van griepvaccinatie.

Voor meer informatie of vragen over de griepprik kun je terecht bij degene die binnen je organisatie de griepprik verzorgt.