
Wat is Griep?
SYMPTOMEN
Bij griep word je opeens (binnen een paar uur) erg ziek met
Hoge koorts (39 graden of hoger)
Koude rillingen
Hoofdpijn
Spierpijn in het hele lichaam
Keelpijn en hoesten
FEITEN EN CIJFERS
OVER GRIEP
- Regelmatig wordt de term ‘griep’ onterecht gebruikt bij klachten zoals hoesten en koorts.
- Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus.1
- Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 15 mensen griep. 2
Bronnen
- https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep
- https://influenzastichting.nl/hoe-gevaarlijk-is-de-griep/
De kenmerken van griep, verkoudheid en COVID-19 kunnen erg op elkaar lijken.
VERKOUDHEID:
Er zijn meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen. Het meest voorkomende verkoudheidsvirus is het Rhinovirus.
Ook Coronavirussen, Respiratoir Syncytieel Virus (RSV), Adenovirussen, para-influenzavirussen (PIV) en het humaan metapneumovirus (HMPV) komen regelmatig voor. De symptomen van verkoudheid zijn in vergelijking met griep mild en het leidt zelden tot ernstige complicaties. Bij griep is dit vaker het geval, zeker bij mensen die binnen een risicogroep vallen, zoals ouderen en mensen met een verminderde weerstand.
COVID-19:
COVID-19 wordt veroorzaakt door het Coronavirus SARS-CoV-2. Bij COVID-19 passen klachten zoals een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk, smaak of beide (zonder neusverstopping). Heb je klachten die passen bij COVID-19, of wil je meer informatie? Volg dan de richtlijnen van de overheid of kijk op https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19
De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. In Nederland loopt het griepseizoen normaal gesproken van november tot april.
Als gedurende 2 opeenvolgende weken meer dan 58 op de 100.000 mensen in Nederland met griepachtige klachten zich bij de huisarts melden, spreken we van een griepepidemie.1
Er bestaan verschillende typen influenzavirussen die continu veranderen. Elk jaar circuleren vaak andere virus varianten, waardoor mensen ieder jaar opnieuw ziek kunnen worden. Zij hebben nog onvoldoende afweer tegen deze varianten. Jaarlijks overlijden in Nederland honderd(en) tot soms wel duizend(en) mensen aan griep. Het aantal verschilt per seizoen en kan oplopen tot duizenden door de indirecte gevolgen zoals een hartinfarct, complicaties als gevolg van bacteriële infecties, zoals een longontsteking en verergering van bestaande aandoeningen.
Iedereen kan besmet worden en griep krijgen. De gevolgen zijn het grootst voor de risicogroepen, zoals onder andere ouderen en mensen met een hart- of longaandoening.
1. Zoals gerapporteerd door huisartsen die deelnemen aan de Peilstations van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn